Webinars – Basic – Highfive!

Aanbod
Webinars – Basic

De basic webinarreeks bestaat uit 13 webinars die een grondvesting vormen voor iedereen in het inkoopvak. Elke les helpt om dagelijkse taken beter te kunnen uitvoeren. Instromen kan op ieder moment. De basislessen zijn ideaal voor juniors, occasionele inkopers, project managers enzovoort…

Webinars - Basic
De basic webinarreeks bestaat uit 13 webinars die een grondvesting vormen voor iedereen in het aankoopvak. Elke les helpt om dagelijkse taken beter te kunnen uitvoeren. Instromen kan op ieder moment. De basislessen zijn ideaal voor juniors, occasionele aankopers & project managers.
Basic webinar

Het stappenplan voor aankoop: kort & krachtig

Zowel voor nieuwelingen in het vak als voor ervaren medewerkers die het bos door de bomen niet meer zien: Philip overloopt tijdens dit webinar hét stappenplan voor aankoop. Iedere aankoop kan je immers beschouwen als een project dat de inkoper efficiënt tot een goed einde dient te brengen. Welke stappen zet je in zo’n project? En wat besteed je uit aan wie? Een uitgewerkt stappenplan helpt bij het communiceren naar de interne klant toe. Wil je hen immers zo goed mogelijk ondersteunen, dan is structurele communicatie broodnodig!

Kan jij nog hulp gebruiken bij het vormen van een degelijk stappenplan? Schrijf je in voor dit webinar & ontvang een handige checklist:

Meer info
Basic webinar

De aankoopstrategie: de basis, maar broodnodig.

Waar het stappenplan zich focust op specifieke orders, bepaalt de strategie de fundamentele werking van het aankoopproces. Een strategie uitwerken doe je op basis van het purchasing portfolio van jouw organisatie. We delen alle bestaande aankopen in in categorieën die we nadien plaatsen op de matrix van Kraljic. Zo kunnen we voor iedere categorie de meest aangewezen strategie en de passende aankooptechniek bepalen. Tijdens het webinar focust Philip zich op deze matrix, zodat je nadien zelf aan de slag kan met een template.

Gebeuren sommige inkopen in jouw bedrijf nog willekeurig, zonder geschikte strategie? Dan kan dit korte webinar jou op weg helpen in de zoektocht naar structuur.

Meer info
Basic webinar

De uitgaven analyseren & een actieplan formuleren

Heb je al eens stilgestaan bij alle kleine uitgaven en minieme bedragen waarover de aankoopdienst zijn hoofd buigt? Zo niet, dan wordt het dringend tijd voor een spend analyse. Op basis van deze analyse gaan we de inkopen indelen in drie categorieën (A,B en C). Wat blijkt meestal? De C-leveranciers (kleine bedragen) leggen het meeste beslag op de tijd van de medewerkers. Dit is kostbare tijd die beter zou besteed worden aan A-leveranciers. Door de uitgaven te analyseren stel je binnen de kortste keren een actieplan op voor de aankoper.

Op amper drie uur tijd doet Philip het principe van deze analyse uit de doeken. Schrijf je in voor dit webinar en ontvang bijhorende templates

Meer info
Basic webinar

Met welke leverancier match jij het best?

Interne klanten klagen vaak over ‘slechte’ leveranciers, terwijl we hen toch zelf gekozen hebben?! Een leverancier selecteren lijkt een makkelijke opdracht, maar is het niet altijd. Enkel afgaan op de prijs is een no-go. Er is een brede waaier aan selectiecriteria waaraan de leverancier moet voldoen om te matchen met de organisatie. Sluiten de normen & visie van de leverancier bijvoorbeeld wel aan bij die van jouw zaak?

Tijdens dit webinar leer je hoe je als aankoper de meest geschikte leverancier selecteert. Schrijf je in via deze link & ontvang een handige checklist met selectiecriteria

Meer info
Basic webinar

De leverancier bezoeken: een dagtripje of een schat aan informatie?

Het is verleidelijk om het leveranciersbezoek enkel als een netwerkmoment te aanschouwen: de leverancier zal alles uit de kast halen om je te paaien. Indien je zo’n bezoek echter grondig voorbereidt, keer je met enorm veel informatie weer huiswaarts. Het resultaat ervan is wel afhankelijk van het huiswerk vooraf. Vergeet niet: de kennis die van pas komt bij een latere onderhandeling, wordt voor een groot deel verzameld tijdens dit bezoek. 

Hoe bereid je het leveranciersbezoek dan voor? Philip legt het je uit tijdens dit webinar én je krijgt een handige checklist mee.

Meer info
Basic webinar

Een goede prijsvraag zorgt voor een goede offerte

In veel gevallen onderhandelen we op basis van offertes die te weinig inzicht bieden in de voorwaarden. De oorzaak van voorgaand probleem bevindt zich echter niet in de offerte zelf, maar in de vraag ernaar. Door de prijsvraag zo gedetailleerd mogelijk vast te leggen, leg je deels de volledigheid van het antwoord erop vast. Hoe bereid je zo’n prijsvraag dan juist voor? Welke zaken mogen er niet ontbreken? Tijdens dit webinar overlopen we een hands-on checklist, die je nadien op alle toekomstige prijsvragen kan toepassen.

Meer info
Basic webinar

Wikken en wegen: hoe selecteer je de beste offerte?

De eerste fase is achter de rug: er liggen verschillende offertes van meerdere leveranciers op tafel. Nu is het aan jou om de beste eruit te halen. Hoe ga je echter selecteren? Ga je enkel op prijs af, dan boet je waarschijnlijk in op waarde. Het gaat uiteraard verder dan prijs-kwaliteit: om complexe offertes te vergelijken dien je criteria op te stellen. Deze criteria krijgen dan een gewicht, waardoor je alle offertes op een gestructureerde manier kan beoordelen.

Philip geeft tijdens dit webinar een uiteenzetting over selectiecriteria, gewichten en scores. Na afloop ontvang je een handig werkdocument waarmee je onmiddellijk aan de slag kan.

Meer info
Basic webinar

Cost breakdown: waarom en hoe je best inzicht krijgt in de prijs van de leverancier.

Inzicht hebben in de samenstelling van de prijs die de leverancier hanteert, zet je in een gunstige positie. Wanneer je immers gaat onderhandelen, is deze kennis van onschatbare waarde. Hoe beter jij weet welke elementen samen de totaalprijs vormen (machines, vervoer, service…), hoe beter de onderhandeling voorbereid kan worden. Een correcte cost breakdown ondersteunt jouw onderhandelingspositie.

Dit webinar focust zich niet enkel op ‘hoe’ je inzicht krijgt, maar leert je ook wat je met deze verworven kennis doet.

Meer info
Basic webinar

Volumekorting: hoe werkt het?

Je kent het wel: je hebt slechts 5 stuks nodig van product x, maar indien je er 10 van zou bestellen, wordt de prijs een stuk aantrekkelijker. Hoe werkt deze volumekorting exact? Welke formule zit achter het begrip staffelprijzen? Philip licht tijdens dit korte webinar de wiskundige formule toe. Op basis van deze techniek kan je vaste en variabele kosten leren onderscheiden.

Meer info
Basic webinar

Inzicht krijgen in de prijsaanpassing

Het moment breekt weer aan: de jaarlijkse prijsaanpassing van de leverancier. De leverancier gebruikt graag een indexstijging van lonen of materialen om de totale prijs te verhogen. Dat klopt echter niet. Aan de hand van de prijsherzieningsformule leer je nagaan of een aangepaste prijs correct is.

Doen de termen ‘inflatie’, ‘prijsherziening’ en ‘indexering’ vaag een belletje rinkelen, maar heb je toch nog een opfrissing nodig? Schrijf je dan snel in.

Meer info
Basic webinar

Onderhandelen: goed begonnen is half gewonnen.

Komt er een belangrijke onderhandeling aan? Begin bij het begin en zorg voor een ijzersterke voorbereiding. Hoe beter je voorbereid bent op dit gesprek, hoe beter het resultaat zal blijken. Waarmee dien je rekening te houden en welke zaken mag je niet over het hoofd zien? Philip overloopt tijdens het webinar een checklist die onmisbaar is bij deze taak. Deze checklist krijg je nadien mee in de vorm van een template, zodat je er persoonlijk mee aan de slag kan.

Meer info
Basic webinar

Onderhandelen: ken je tegenstander.

Een goede voorbereiding bestaat voor een groot deel uit kennis hebben van de tegenpartij. Dat mag je gerust letterlijk nemen: wie neemt er plaats aan de andere kant van de tafel? Is dat een sales manager? Of eerder een vertegenwoordiger? Iedere job brengt namelijk andere objectieven met zich mee. Hoe beter jij op de hoogte bent van het profiel van de tegenstander, hoe sterker je in jouw schoenen staat.

Tijdens dit webinar overlopen we de verschillende gesprekspartners. Leer binnenkijken in het hoofd van de ander en schrijf je in.

Meer info
Latest Events
Event Search