Tips & tricks voor aankopers: #1 lokaal of globaal? – Highfive!

Tips & tricks voor aankopers: #1 lokaal of globaal?

“Koop lokaal” of “steun jouw lokale handelaar” zijn vermoedelijk zinnen die je de laatste tijd vaak gehoord hebt. Online campagnes als #ikkoopbelgisch laten we dan nog achterwege. Zowel als inkoper, maar ook als particulier, word je bewuster gemaakt van wat jouw eigen omgeving te bieden heeft. En nee, dat is uiteraard geen slechte zaak. 

Vanuit inkoopperspectief bekeken, is binnenlandse sourcing vaak even interessant als globale. De coronacrisis toonde bovendien aan dat globaal aankopen niet altijd de beste keuze is. Misschien kunnen deze 7 voordelen je overtuigen van lokale inkoop: 

  1. Kwaliteitscontrole. Is kwaliteit van cruciaal belang? Met een binnenlandse inkoper speel je korter op de bal: vergaderen, processen verbeteren, toekomstige behoeften… alles gaat sneller. 
  2. Over snelheid gesproken: timing. Lokale leveranciers hebben aanzienlijk kortere doorlooptijden. 
  3. Flexibiliteit. In kleinere hoeveelheden bestellen? Kan! Inspelen op de behoeften van de klant en daardoor last-minute bestellingen plaatsen? Lukt ongetwijfeld vlotter dan bij een buitenlandse producent. 
  4. Besparend. Je betaalt minder invoerrechten en er komt bovendien geen complexe, administratieve procedure aan te pas. 
  5. Veilig. In sommige lagekostlanden wordt er niet altijd vertrouwelijk omgesprongen met intellectuele eigendom en klantgegevens. 
  6. Reputatie. In moeilijke tijden voelen eindgebruikers meer loyaliteit naar producten van binnenlandse makelij. Voor sommige ondernemingen kan dit een grote troef zijn voor de brand image. 
  7. Risicoreductie. Het toeleveringsrisico is aanzienlijk veel kleiner omdat de communicatielijnen korter zijn. Je bereikt de leverancier vaak met één telefoontje. 
Latest Events
Event Search