Coaching – Highfive!

Coaching

Bij Highfive kan je niet alleen terecht voor de opleidingen en webinars, we bieden ook pakkettenop maat aan. Zo kan je coaching of training “on the job” boeken en is een eenmalige opleiding afgestemd op het team ook perfect mogelijk. Wat is nu de beste keuze: coaching of inhouse training? 

Coaching, als:

 • er een nieuwe inkoper startte, en collega’s de tijd of ruimte niet hebben om deze nieuwkomer te begeleiden 
 • er een groot project aankomt waar niemand ervaring mee heeft
 • een specifieke vaardigheid verder ontwikkeld dient te worden, bijvoorbeeld: onderhandelen of assertiviteit
 • er in-depth moet gewerkt worden en een oppervlakkige bijscholing niet volstaat

Twijfel je nog? Contacteer ons vrijblijvend voor een gratis intakegesprek, of neem onderstaande cases eens rustig door: 

Aankoopactieplan

In bedrijf X wordt er na een overname een grote afdeling toegevoegd aan de onderneming. De Inkoopdirecteur moet ervoor zorgen dat deze samensmelting van afdelingen vlekkeloos verloopt naar leveranciers toe.Zijn opdracht bestaat er bovendien ook uit om een Inkoopplan op te stellen voor het komende jaar, met focus op:

 • Integratie van de nieuwe, strategische leveranciersRationalisatie van de niet-strategische leveranciersIdentificeren en implementeren van besparingenOpstellen van SLA’s met afgelijnde KPI’s voor oude en nieuwe leveranciersOpstellen van een inkoopdashboard om de opvolging van het actieplan te kunnen realiseren.

Insert HighFive! Bovenstaande doelstellingen zijn op slechts twee maanden tijd gehaald door de Directeur Inkoop, met de steun en coaching van Philip. Philip leverde vooral input op het vlak van goede praktijken, allerhande sjablonen en tonnen ervaring.

Onderhandeling

Een grote, internationale onderneming met het hoofdkantoor in België besliste om een belangrijke investering te realiseren. De bouw, in de vorm van een turn-key project,  zal doorgaan in Spanje en wordt ondersteund door een jonge aankoper in Italië. Het technische lastenboek wordt opgesteld door een studiebureau, naar de aanwijzingen van de Spaanse gebruikers en Italiaanse specialisten. Het administratieve lastenboek -ofte: de basis van het contract- wordt opgesteld door de dienst Inkoop, aan de hand van type-contracten die worden aangereikt door een juridische afdeling.De Italiaanse inkoper heeft weinig tot geen ervaring, maar zal toch de onderhandeling leiden. Hier komt HighFive het verhaal binnen: dankzij een training-on-the-job leerde hij een nieuwe, methodische aanpak. Deze aanpak paste hij vervolgens herhaaldelijk toe:

 • Voorbereiding met de technische specialisten
 • Voorbereiding van de contractuele teksten
 • Opstellen van het onderhandelingsplan
 • Briefing van het onderhandelingsteam
 • Voeren van de onderhandeling met de leveranciers (In het begin meerdere, na enkele rondes nog één.)
 • Verwerken van de gemaakte afspraken
 • Terug naar stap 1

De inkoper slaagde erin om de onderhandeling tot een goed einde te brengen, onder meer dankzij de coaching van HighFive. Na de succesvolle afronding van dit project, volgden er nog coaching sessies met HighFive binnen deze onderneming.

Besparingsplan

Een grote Belgische onderneming heeft op de afdeling Inkoop een nieuwe medewerker aangeworven: een startersjob voor een jonge universitair. In samenwerking met HighFive wordt er een lijst opgesteld van de. verschillende projecten die de jonge medewerker voor zijn rekening zal nemen. Het gaat over een tiental opdrachten in de facility afdeling. De inkoper kreeg één wekelijkse coaching sessie, volgde verschillende theoretische opleidingen (waar ook andere collega’s aan deelnamen) en werd begeleid bij de uitvoering van de opdracht zelf. Dankzij deze optelsom van training & educatie “on the job”, bracht het ‘groentje’ alle projecten tot een goed einde. Meer nog: de besparingen liepen in sommige gevallen op tot 50%! Ook werd het aantal leveranciers aanzienlijk verminderd en verbeterden de prestaties van oudere leveranciers. Return on investment? Onmogelijk te negeren in dit geval!

Category Management

Naar aanleiding van een langlopende opleiding bij HighFive, moesten de deelnemers een categorieplan opstellen. Op deze manier konden zij immers aantonen hoe de opgedane kennis moet omgezet worden naar praktijk. Het plan moest bovendien in de eigen onderneming opgesteld worden en, bij wijze van eindproef, voorgesteld worden aan een jury.

Eén van de deelnemers werkt in een internationale, dienstverlenende organisatie. Zijn management heeft een strategisch objectief vooropgesteld: de klanttevredenheidsindex moet ambitieus stijgen!

Voor zijn categorieplan dient de inkoper SLA’s op te stellen met een aantal leveranciers die rechtstreeks diensten verlenen aan hun klanten. Door oordeelkundig, nauwgezet en standvastig met iedere leverancier cruciale KPI’s te omschrijven, is de inkoper erin geslaagd om rechtstreeks invloed te hebben op de klantentevredenheid. Ook de reputatie en concurrentiepositie van de onderneming gingen erop vooruit.

Gedurende dit gehele traject te begeleidde HighFive de inkoper in kwestie, en bood vooral ondersteuning in de vorm van goede praktijken. Philip diende ook als klankbord. Zo stapte hij bij gelegenheid in de “schoenen van de leverancier”, om de inkoper te confronteren met mogelijke tegenwerpingen en argumenten.

Latest Events
Event Search