Geef de leverancier geen speling tijdens de onderhandelingen! – Highfive!

Geef de leverancier geen speling tijdens de onderhandelingen!

In een onderhandeling zeg je nooit …

Ik verwacht een prijs tussen (een laag getal) en (een hoog getal).

De prijs is vaak een belangrijk punt in de onderhandelingen. Jij wilt als aankoper gaan voor de goedkoopste aankoopprijs, maar deze te verkrijgen is makkelijker gezegd dan gedaan. De leverancier wilt het tegenovergestelde van jou en gaat voor de hoogste aankoopprijs.

Als je op voorhand aangeeft hoe groot het speelveld zal zijn, dan zal de leverancier daar onmiddellijk gebruik van maken om naar de grens te gaan. Met andere woorden: bij een dergelijke uitspraak zal de verkoper je lage waarde negeren en het hoogste cijfer gebruiken, omdat hij ervan uitgaat dat je toch bereid bent om die prijs te betalen. Dat geldt overigens ook voor alle andere elementen van de onderhandeling.

Zeg niet:

De betalingstermijn moet liggen tussen … en …
Levertijd: de goederen moeten aankomen tussen … en … Ik verwacht een korting tussen … en … Geef een grenswaarde, maar nooit een speling.

Latest Events
Event Search