Events – Highfive!

Events

Leveranciers halen enorm graag CAPEX projecten binnen. Dergelijke grote projecten bieden de kans om meer werk te doen, veranderingen aan te brengen die niet in het lastenboek vermeld waren en zo extra prestaties aan te rekenen. Hoe anticipeer je echter als inkoper op deze veranderingen? Welke inzichten heb je zélf nodig om controle te krijgen over die zogenaamde meerkost? Tijdens dit webinar verdiepen we ons volledig in het project management bij CAPEX inkopen. 

Het webinar duurt drie uur en bestaat uit twee belangrijke onderdelen. 

Deel 1: de scope. We verdiepen ons in de ‘wat en hoe’ van CAPEX projecten. Wat verstaan we onder CAPEX? Welke soorten zijn er? Hoe gaat dit in zijn werk? Er worden enkele voorbeelden gegeven zodat de basiskennis alvast gelegd is. 

Deel 2: het project management zelf. Philip legt aan de hand van twee topics uit hoe je dergelijke projecten in goede banen leidt:

  • topic 1: Change Management. De veranderingen die de leverancier aan de scope wilt aanbrengen, noemen we “Change Management”. Je leert je hierop zo goed mogelijk voor te bereiden zodat de impact op de uiteindelijk kostprijs minimaal is. 
  • topic 2: het Kritisch pad. Wanneer de leverancier de afgesproken einddatum van het project niet haalt, kan hij daarvoor mogelijks een boete krijgen. Door het kritische pad uit te tekenen, weet je echter welke (extra) taken voor vertraging kunnen zorgen en welke niet. Sommige taken kunnen immers gelijktijdig lopen, andere vormen dan weer een schakel. Door hierin inzicht te hebben, zet je jezelf als inkoper in een gunstige positie. 

Wat is een CAPEX inkoop? 

CAPEX staat voor Capital Expenditure. Daarmee bedoelen we een grote investering in kapitaal, denk aan: vastgoed, vaste materiële activa, nieuwe machines… . Een CAPEX aankoop is dus een veelomvattend project met een begin- en einddatum. Wanneer je bijvoorbeeld een nieuw magazijn gaat bouwen, kan je spreken van een CAPEX project.

Event Search